"Ya Allah, bantulah aku mengingati-Mu, bantulah aku mensyukuri nikmat-Mu dan bantulah aku untuk mmperbaiki ibadah kepada-Mu. Ya Allah ya Tuhanku, berilah aku taqwa, dan bersihkanlah diriku. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik yang membersihkan. Engkaulah pelindungku dan pemimpinku."

Khamis, 16 September 2010

Lagu itu bergema lagi

(Salam semua, penaku menari bertinta kembali sambil berlatarbelakangkan muzik ini.)

Lagu itu berkumandang kembali dan fikiranku melayang beberapa kilometer jauhnya. Aku kembali menatap screen laptop. Mencari jawapan pada tiap persoalan yang wujud di benakku. Aku temukan jawapannya dan berhenti!!! Aku tidak mahu mebayangkannya lagi. Aku tahu apa yang akan berlaku lalu aku terdiam. Berderai-derai mutiara jernih jatuh.

Semalam aku mengharapkan agar sang waktu berhenti dan bergerak perlahan kerana aku merasakan semuanya terlalu pantas berlaku di sekelilingku. Aku terdengar DJ di radio IKIM berkata, biarlah masa yang kita ada itu sedikit, tapi manfaatkan setiap detik yang ada dan itulah yang dipanggil masa yang berkualiti walaupun tempohnya tidak lama.

sang waktu ada tiga, masa lampau. masa kini. masa hadapan. ...
"masa kini" meninggalkan kite kerana "mase hadapan" sgt merindui kite,
mase kini pula teringin sgt utk terpahat di dalam hati kite sebagai sebuah kenangan atau nostalgia sekaligus mem
bentuk "mase lampau". kerana ia akan memberikan sebuah pengalaman yg akan mendewasakan kite. jadi semakin banyak "masa lampau" kite itu bermakna kite semakin dewasa.

jadi bersedialah utk menerima kehadiran "mase hadapan".
hargailah "masa kini" kerana dia juga dahulu adalah "mase hadapan" yg sgt merindui kite dan akan terpahat di hati kite sbg kenangan. kenangilah "mase lampau" kerana disana byk pengajaran bagi kite dalam menanti kehadiran "mase hadapan".

semoga terus sukses dalam hidup dunia akhirat. This emoticon has been enhanced by Facicons

---------------------------------------------------

"Demi Masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran, dan nasihat-menasihati supaya menetapi kesabaran." Al Asr

Terima kasih pada Akmal kerana memberikan kata-kata ini. Aku kira dia seorang pakar motivasi yang bagus walaupun dia seorang engineer. Ada benar apa dia katakan itu. Aku pasti akan merindui sang waktu itu. Ya, pasti.

Ku langkahkan kaki ini
Di hangat mentari pagi
Ku syukuri hari ini, aku masih berdiri

Dan aku tinggalkan masa kelabu
Dan lalu mulakan jalannya kerna-Mu

Semangat optimis diri jalan hari dengan pasti
Selama jantung berdetak, selama itupun

Takkan berhenti berlari wujudkan mimpi
Terus berlari agar hidup ini bererti

p/s: Mesti tertanya2 kan mengapakah postingku kali ini begini.ni Dalam bulan ini banyak betol peristiwa aku sedih dalam gembira berlaku. Terkini, aku sedang sibuk mengemas-ngemas lugageku untuk ke Mesir. Segala perasaan macam menyelubungiku, aku sahaja pura-pura tidak kisah dengan perasaan itu. Wahai hati Norashikin Abdullah, semoga kamu tenang-tenang sahaja ya. Aku akan sentiasa ingat kata-katanya, "Moga kita terus menjadi orang yang cuba mendaki sejauh langit yang tinggi kejayaan dunia dan akhirat." Sob3, nak tisu.


14 comments:

Muhammad Firdaus Bin Md Fauzi berkata...

btul2, stuju ngan post kau nie. masa mmg cpt sgt berlalu. T_T

eh. gudluck ekin kat mesir! aku ni stay malaysia je. nnt aku tggu kepulangan ko dr mesir. haha. pastikan sijil medic ko tu ade tau! kalau x aku sekeh ko ngan sepop! hehe. ((:

harishah halim berkata...

ekin ekin..

nanti kalau awk dah kat sana, jangan lost contact dgn isha. kalau blh, seminggu sekali mesti hantar email kat isha, tau tau? isha syg awk! :D

*sedih 2 hari lps x habis lg. bertambah dgn sedih 27. ni mmg bulan bersedih ke? isha dah la nak exam ni. -_-

Akmal Efairy berkata...

Norashikin!

perkongsian yg terbaek dari ladang! :D

sy terpaksa bertahan agar tidak terheret ke mode sentimental akibat di asak oleh entry 2 adik beradik ekin n isha! ha ha

ouh, pasal masa tu...hehe credit to surah Al Asr yg telah memberikan inspirasi utk menghasilkan penulisan itu. ;)

ops..sy bukanlah pakar motivasi, juga bukan orang seni, sy cuma seketul insan yg cintakan seni dan sentiasa mahu termotivasi!
iya, sy seorang jurutera yg mmpunyai impian melangit utk menjadi usahawan gemilang! hehe...doakan k :)

p/s : sy mmg dpt rasekan aura "sentimental" yg terhasil dr anda!
bertahan! :D

terbaek! :)

Norashikin Abdullah berkata...

fidot: taw x pe..knapa ko tnjuk smbol tuh T_T..aku snsitip tgk smbol ni..

alaa stdy mne2 pun same fidot..ko buknnya x dpt pi overc..ko yg x nk..ok tnggu ek..ak bawa balik ijazah doktor.. weii asal nk sekeh aku dgn sepop plak :P

Norashikin Abdullah berkata...

isha isha..

ok x nk lost kontek dgn isha..insyaAllah ekin cuba hntar email kat isha..isha pun jgn lupakn ekin..ekin syg awk jugak ..muah2

a,aa ekin rse ni bulan sedih kot..isha jgn sedih2 sgt...fokus on ur exam..gud luck

Norashikin Abdullah berkata...

Akmal!..
tengkiu kat awk..perkongsian itu smer ayat2 awk :)

bertahan2,,jgn gugur air mata laki2 awk..haha

yeah surah itu amat bagus sekali...shingga akmal dpt mnghasilkn sumber inspirasi

sy suka ayat awk tuh.. impian melangit..moga semuanya termakbul akmal..ameen..doakn sy berjaya juga

p/s: terima kasih kerana dpt merasakan...yeah bertahan

:)tq again

tepianmuara berkata...

salam
adik saya pun ke mesir gak.
esok bertolak.

all the best ya

faiq berkata...

ekin! kat sne jgn lupe akuu!

Norashikin Abdullah berkata...

tepianmuara..yeke oh, ye kamu adik prempuan..sy dh ingt

tengkiu :)

Norashikin Abdullah berkata...

ok faiq..aku x kn lupakn kwn2 ku

::Cikgu Akim:: berkata...

smoga berjaya ya Dr Norashikin Abdullah..gunakan peluang ini sebaik mungkin..takde kata2 mampu diucapkan kalau impian yang tertanam disanubari mula mengatur langkah..bangga sama kamoo..

Norashikin Abdullah berkata...

ay tengh terharu dgn ucapan cikgu akim...insyaAllah.abg lokman.tq doakn ekin..abg juga gudluck..selamat mendidik anak bgsa..hingga berjaya

Muhammad Syamin berkata...

Ekin blajar elok2 ek... Jgn nak main2... Ingat jaga diri kat negara org 2... Apa2 pun all the best to u...moga capai cita2 tu ek... Ingat membe2 kat cni taw...moga dpt gelaran dr norashikin ek...

Norashikin Abdullah berkata...

oh terima kasih syamin..kau juga..belajar elok2... yeah insyaAllah..tq..ameen