"Ya Allah, bantulah aku mengingati-Mu, bantulah aku mensyukuri nikmat-Mu dan bantulah aku untuk mmperbaiki ibadah kepada-Mu. Ya Allah ya Tuhanku, berilah aku taqwa, dan bersihkanlah diriku. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik yang membersihkan. Engkaulah pelindungku dan pemimpinku."

Ahad, 18 September 2011

Seriusly lama tahap abah :P

Salam semua..

Ok seriusly lama tahap abah (eh ini bukan bermaksud abah aku, aku panggil ayah, perkataan abah ini aku perolehi dari kamus dewan pustaka cik nur atikah, ahli beit aku sorang tu, digunakan untuk menunjukkan kemelampauan melebihi had-had yang telak ditetapkan)punya aku tak updet blog ni lantaran tidak tahu untuk menaip ape. Memang banyak sebenarnya nak cerita tetapi semuanya lebih kepada beberapa perkataan yang bila aku gabung jalinkan hanya mampu untuk membentuk satu ayat sahaja. Jadi tak dapek la den nak berblogging, (ape kes tetiba nogori, ok ini sungguh takde kaitan) setakat satu ayat, baik aku pi taip dekat twitter. Biar penuh timeline twitter tuh, ngamok semua yang baca gara-gara twitter penuh dengan semua twitterku.Ade yang bahagia terkadang sedih. Sedih kerana sedang bermuhasabah diri. Laaa korang baru tahu aku ade twitter, a,aa memang ade, tak yah follow pun tak pe, tak de pekdah sangat. Lepas follow mesti nyesal, ce tanya deme-deme yang follow twitter teman. Pasti deme akan berkata tak sior teman. (udah teman cakap perak pule, udah takde keje la tuh )



Kuah sos merah lasagna yang kubuat ketika Ramdhan di sana. Caranya mudah. Hangpa kena buat dua sos. Satu sos merah, satu sos putih. Letak sos tuh berselang seli sambil jangan lupa pulak letakj pasta tuh. Keh2. Gi la klik google kalu nak tahu resepi panjangnya.
Ahaa di atas ialah menu nasi ayam. Terasa ukhwah tuh bile makan dalam dulang. Tengok pun dah tahu sedap, ayam goreng bersama kuah cili dan kicap. Kak Dila yang buat, senior tahun empat yang memang baik tahap abah dengan ahli beitku. Sayang dia. Kami iftor sama-sama. Air warna putih tuh ai soya, terbaikla dah lama tak rasa air soya masa tuh. Aku dan tikah pi beli kat U-Cafe (kedai ustaz-ustaz melayu), 7 genih satu botol besar. Memang sedap dan berbaloi.

Ok seriusly tengah lapar tahap abah. Bukan lapar makanan berat. Bukan juga lapar makanan ringan. Kalau makan makanan ringan bukan lapar namanya tuh, itu namanya cuci mulut. Keh3. Sebenarnya tadi jalan-jalan blog senior mesir yang aku tak kenal pun. Saje jalan-jalan tengok ape citer deme. Tetiba nampak pula menu-menu deme masak bersama ahli beit deme. Itu yang terus buat aku lapar tuh. Teringat time-time kat mesir yang rajin masak. Hidup di perantauan (wat nada sedih), teringin nak makan makanan Mesia macam-macam, nak tak nak, kome memang kene masak. Alhamdulillah daripada Norashikin yang tak tahu masak dulu. Sekarang dah boleh lah nak gendang-gendang, ketuk-ketuk kuali, main perang-perang kat dapur. Dulu penah buat donut, pizza, lasagna, dan macam-macam jenis makanan dan lauk pauk lain lagi. Norashikin memang suke memasak sebab memasak memberikan satu kepuasan. Dengan penat lelah dan usaha kita sendiri, memotong bawang dan ayam, memblender segala cili kering yang dah direbus, maka terciptalah satu resepi. Untuk memastikan masakan sedap secukup rasa, aku akan memanggil ahli beit pakar rasa merasa garam cukup atau tidak seperti Farah Ameera , Nur Atikah, dan Mira Nabila. Kemudian dihidang dan dimakan beramai-ramai. Ada yang memuji masakanku ( eh bukannya aku perlukan pujian, ini hanya untuk megukuhkan cerita) Lalu aku berlari-lari anak mengambil henfonku dan mengambil gambar masakan tadi. Itu lah yang aku rasa best sangat memasak tuh. Rasa berbaloi sangat. Aku suke mencipta resepi baru, idok le caca marba , alhamdulillah hidup je ahli-ahli beit aku tuh.
Ini namanya Nasi Hadramaut. Memang maut nak makan. Sedap memang sedap, tapi banyak tahap abah nasi dia, arab-arab slumber je habiskan. Tabik spring la kat ahli beit aku yang berjaya habiskan. Salah timing kot. Kalau waktu winter, mungkin aku akan berjaya menghabiskan nasi itu. Senior cakap kalau makan dengan kambing lagi sedap. Hui aku bau kambing dari jauh pun dah tak boleh. Tak pelah dengan ayam pun. Laziiz awi ammu.. (Sedap sangat pak cik) Syukran kepada Kak Anis dan Kak Zac yang rajin belanja adik-adik usrahnya yang banyak hei ni.

Ok seriusly, cuti ni banyak tahap abah, aku dapat buku-buku kerana dihadiahkan insan-insan tersayang.^^ Terimakasihsamasamajasamudikenang. Kejap dalam 6 buku macam tuh. (Ceh padahal ade je orang lain yang cuti ni satu hari satu buku dia habiskan. Betapa banyaknya dia shoping buku. Ayah dia toke kedai buku mungkin) Tapi tak kire jugak, bagi aku banyak tuh buku nak kene baca, belum aku darab tambah buku-buku medic tahun 2 yang baru dibeli dan yang aku pinjam dari seorang senior. Namanya Kak Amalina Fauzi. Jangan main-main, kakak EXCO PCT tuh. (padahal, ada la dalam beberapa muka surat aku baca buku medic tuh) Susah betul kat rumah ni nak study segigih aku study di mesir. Padahal aku dan kawan-kawan semangat kot pergi ke rumah kak2 senior di Kofr Isom. Rumah baru aku kat Awal Shuber. Gaya macam jauh je, dekat je pun, sambil jalan nikmati angin musim panas yang tak berapa sepoi bahasa sangat tuh. ( tak sabar nak winter, padahal waktu winter minta nak panas, inilah namanya manusia tak ingat nak bersyukur)

Ok seriusly tahap abah, jeles tengok-tengok kawan-kawan dan senior-senior yang tak balik Mesia dok sambut adik-adik Tahun Satu baru sampai masa tuh. Nak jugak sambut, nak jugak beramah mesra dengan adik-adik. Hui kenangan habis masa-masa aku mula-mula sampai Mesir, dengan panik tengok jalan raya yang ade dua lane jadi lima lane. Orang arab lintas jalan raya dengan keadaan jalan raya penuh sesak abah punya. (Korang jangan bayangkan jalan mesir sesak macam jalan kat mesir, sila jauhi angan-angan tuh). Terkezut mule-mule, lintas jalan sambil menjerit sebab arab bawa kereta. Fuhhh banyak je incident2 yang aku bakal kena langgar dengan tut-tut, ngan tremco, lori kecik, lori besar,kerbau pun pernah. Nasib baik, Allah masih sayangkan aku. Bernyawa lagi di bumi Allah ini. Pengajaran kalau takut nak lintas jalan kat mesir, silalah follow mak cik arab, pakcik arab, memana orang arab yang nak lintas jalan juge. Pasti selamat. Petua yang diamalkan oleh aku dan ahli beitku tikah, kerana di kalangan kami ahli beit kami yang enam tuh, aku dan dialah yang paling "berani" nak lintas jalan. KEH3

Cuti-cuti begini menjadi kurang bagus kalau masa-masa kosong diisi dengan termenung, gigit kuku lalu dibebeli emak dan ayah kerana pulang ke rumah bukannya boleh diharap. Cube le kome-kome rajinkan diri nolong-nolong emak ayah kat umah ke. Aku ade le jugak jenguk-jenguk kedai ayah, layan soalan pakcik makcik. Biasalah. Depa lama tak jumpa. Tadi aku ade tengok-tengok tv, ade perbincangan2 menarik bersama beberapa orang ustaz terkenal. Isunya tentang akhlak-akhlak anak muda hari ini. Aku malas nak kabo, kome pun tahu sendiri. dah besar pandai-pandai fikirkan sendiri. Mari kita sesama kembali ke jalan yang lurus. Jalan yang tak ramai gemarkannya kerana jalan untuk melakukan kejahatan itu indah kata orang. Tapi mana lagi indah antara dosa dan pahala jua antara syurga dan azab siksa kubur&azab siksa neraka.
Firman Allah: ...........Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya. (Ali 'Imran:185)

RABBANA ZALAMNA ANFUSANA WA ILLAM TAGFIRLANA WA TARHAMNA LANAKUNANNA MINAL KHASIRIN.
“YA TUHAN, KAMI TELAH MENGANIAYA DIRI KAMI SENDIRI, DAN JIKA ENGKAU TIDAK MENGAMPUNI KAMI DAN MEMBERI RAHMAT KEPADA KAMI, NISCAYA PASTILAH KAMI TERMASUK ORANG-ORANG YANG MERUGI).


# seriusly tak suka perbezaan waktu ini, sabar, tabah dan redha untuk menempuh hari bahagia mendatang. :P

5 comments:

nemesis3891 berkata...

hui ingat dah tak wujud blog ni. haha.

mr.dinie berkata...

waa...senyap da kau skrg..btw mknn 2 nmpak sedap..hmmm

IFA Athirah berkata...

nasi hadramaut?itu x prnah dgr lagi.mauut.. mauuut..haha

Tanpa Nama berkata...

dauqnazzq 635 tkypxdrmf http://www.chaussures-louboutin-france.com yqggfyzsd 011 lptuydqoo [url=http://www.chaussures-louboutin-france.com]chaussures christian louboutin[/url] jqawbhgrc 976 wjjyejhih
yqyfjvmsu www.gafasraybans.es orqnxipma [url=http://www.www.gafasraybans.es]ray ban gafas qthqxlmwi
oihdivgry 662 chvyanyke http://www.chaussureslouboutin-france.com wrnzcrbwu 315 qjjkcbauc [url=http://www.chaussureslouboutin-france.com]christian louboutin pas che[/url] prcvolnbx 096 lveagwdvd
kjsbnqiar 702 ohygdptrz http://www.acheterchristianlouboutinpascher.com rshanuesp 388 clebtxwnx [url=http://www.acheterchristianlouboutinpascher.com]louboutin soldes[/url] xqhvombkt 247 biatznjpb
dxcoxclgf 996 awggvqilk http://www.chaussures-louboutinsoldes.net qprpulwca 139 zstbuutab [url=http://www.chaussures-louboutinsoldes.net]chaussures christian louboutin[/url] dykyuhmxe 742 ybmlmbryb

Muhammad Anwar berkata...

dah tak online ka? nk email awk.saja nk sembang.hehe