"Ya Allah, bantulah aku mengingati-Mu, bantulah aku mensyukuri nikmat-Mu dan bantulah aku untuk mmperbaiki ibadah kepada-Mu. Ya Allah ya Tuhanku, berilah aku taqwa, dan bersihkanlah diriku. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik yang membersihkan. Engkaulah pelindungku dan pemimpinku."

Selasa, 2 Mac 2010

Aku marah ni =ZZ..hati-hati bila membaca


Assalamualaikum semua..
Sejak-sejak akhir ni, aku asyik menerima komen-komen dari pembaca-pembaca blogku. Aku pun dah naik rimas dah dengan komen-komen mereka ni. Rasa macam nak lempang laju-laju pun boleh juga sebab suka-suka hati je nak komen-komen blog aku macam tuh. Aku marah betul dengan mereka-mereka tu. Korang tengok sendiri apa kata mereka:

Makhluk 1: Ekin, blog ko nih panjang sangat la, penat taw tak, aku nak baca.. (panjang ke, penipu besor, blog orang len berlunggok lagi panjang, tak pula kamu bising kat mereka, kat telinga aku juga kamu nak komen, aku tak suke le taip pendek-pendek, tak puas tahu tak)

Insan 2: Ekin, aku tak suka lah cara ko tulis kat blog ko, sastera sangat, guna bahasa melayu sangat ( ewah-ewah banyak pulak lemak kau, aku tak tahu le, aku tak leh nak salahkan cikgu Bahasa Melayu aku, kerja dia ngajar aku, cuma masalah aku ni le, bila menaip memang terautomatik pula bahasa kadang-kadang jadi bahasa melayu tulen..keh3x..karang aku tulis bahasa negara lain kang, konfem semua cepat-cepat tekan butang pangkah, malas nak tengok blog budak ni, padahal korang tak faham)

manusia 3: blog dia ni punya layout tak cantik,orang lain semua pakai template, dia dok pakai background lagi, lagunya tak best..( bro ke sis ke, nak yang best2, buatlah blog sendiri, haha..alaa taw tak semua template yang aku cari, semuanya aku tak berkenan di hati, persoalannya cerewetkah aku..ye kot, siket saja)

hamba Allah 4: alaa dia ni suka membebel, berleter, cerita tak menarik lansung, tak reti menulis.. (kureng asam betul siapa yang berani cakap macam tuh, sini jumpa aku, baru boleh cakap macam tuh, mesti tak berani kan, aku tau dah..kui3x)

orang 5: alaa, ekin ni, lagi-lagi sedih, lagi-lagi nangis ( nasib tak banjir taw blog aku ni dengan mutiara jernih aku, dah nama aku perempuan, normal la tu, tak boleh la berpisah dengan air mata, nanti aku pasti akan rindu dia)


Cukuplah tuh, penat tangan aku nak menaip semua komen yang aku terima. Korang nak tahu satu benda tak. Tapi janji jangan marah aku. Cepat la janji.(Tolong angguk kepala sekali). Sebenarnya komen-komen di atas hanyalah dongeng dan hikayat semata-mata. Alaaa, hari-hari terakhir nak ambil result ni, otak aku macam dah tak boleh berfungsilah. Haa sudah, tlg..tlg jangan tempah hospital bahagia untuk aku. Aku tak mahu makan free kat situ. Bukan sedap, aku tau la. Korang bukan taw ape-ape pun. Alaa, aku tahu tu kadang-kadang luahan-luahan hati pembaca yang tak sampai ke telinga aku. Kan3x. Korang takut aku marah korang kan.(ekin tu kecik je, tak payah takut dengan dia, takut dengan Allah lagi bagus). Korang takut aku ambil hati. (tak boleh la, nanti aku mati, susah pulak kang aku mati, amalan dah la ciput, dosa menggunung, habis lah aku, sape nak tolang-tolong tengokkan blog aku ni nanti, sape nak jaga mak ayah aku nanti, aku tak sempat jadi doktor lagi ni.)Alamak tiba-tiba tazkirah ustaz masuk dalam otak. Aku dah berburok sangka (Su’udzon) kat korang ni. Astagfirullahalazim.

Allah berfirman yang ertinya, “Dan supaya Dia mengazab orang-orang munafik laki-laki dan perempuan dan orang-orang musyrik laki-laki dan perempuan yang mereka itu berprasangka buruk terhadap Allah. Mereka akan mendapat giliran (kebinasaan) yang amat buruk dan Allah memurkai dan mengutuk mereka serta menyediakan bagi mereka neraka Jahannam. Dan (neraka Jahannam) itulah sejahat-jahat tempat kembali.” (Al-Fath: 6)

“Jauhilah prasangka itu, sebab prasangka itu pembicaraan yang paling dusta”


Baik aku akan berbaik sangka (berhusnuzon)dengan korang semua. Kejap, sila beri aku 5 minit, aku nak clearkan otak aku. teeeeeetttt..ok dah..mesti korang semua,cakap laa cantiknya blog aku, sukalah dengan gaya penulisan kau, aku suka dengar lagu kat sini,..bla...bla...bla..Alamak lagi bermasalah pulak selepas aku dah clearkan otak aku. Aku rasa macam syaitan dah keliling aku sambil berbisik.

syaitan: Haa ekin ko pujilah lagi, blog kau memang cantik dan best pun. lagipun kalo ko tak puji diri sendiri, siapa lagi nak puji kau, inilah masanya,riak dan berbanggalah kau.
aku: cis bedebah kau syaitan (meniru gaya hang tuah menjerit pada hang jebat). Pergi main jauh-jauh dari aku, aku tak mau kawan dengan ko, udah la burok dan hodoh, tempat ko neraka jahanam, ko pergi kawan dengan enam jahanam, aku tak mau tinggal dengan ko. panas taw. Ko nak sesatkan aku kan. cis (sekali lagi) pergi kau main jauh-jau
(sambil menendang syaitan tu sekuat yang boleh, sampai ke neraka jahanam, masyaAllah sejak bile ko dah pandai menipu dan mengarut, alaa korang tu yang belum kenal aku.)

Allah berfirman yang bermaksud:
“Aku akan belokkan dari keterangan-Ku, orang yang menyombongkan dirinya di muka bumi, di luar kebenaran.” (Surah al-A’raf, ayat 146)

Allah berfirman dalam ayat ke 27 dari surah Al-Araf:

Hai anak Adam, janganlah sekali-kali kamu dapat ditipu oleh syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapamu dari surga, ia menanggalkan dari keduanya pakaiannya untuk memperlihatkan kepada keduanya 'auratnya. Sesungguhnya ia dan pengikut-pengikutnya melihat kamu dan suatu tempat yang kamu tidak bisa melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin-pemimpim bagi orang-orang yang tidak beriman.

Jadi apa patut aku buat, baik aku diam..ok diam semua..( berzikir lagi bagus)..Mari kite sama-sama sebut.subhanallah walhamdulilah wala'ilahailallah wallah hu'akbar. Dengan mengingati Allah hatikan menjadi tenang, jiwa jadi lapang, mogailah Allah sayang. InsyaAllah.

Sebenarnya aku kurang pasti kenapa aku buat entry ni, aku bosan tengok entry aku yang lepas, semua orang ingat aku tengah sedih. (memang pun sebenarnya, sob3x) tapi jangan risau sekarang aku dah okey. Terima kasih aku ucapkan kepada hamba Allah-hamba Allah yang ada di sekelilingku. Mereka tak putus-putus meniupkan seribu satu keazaman dalam diri ini, walaupun kadang-kadang aku macam endah tak endah je kan. Aku hargai semua tuh sebenarnya.Mereka semua sayangkan aku, mereka semua masih menaikkan semangatku untuk terus hidup dan berjaya. Ye, terima kasih kepada mereka-meraka yang menyedarkan diriku ini yang bernama MANUSIA kerana penuh dengan sifat kealpaannya. Berpesan-pesanlah kamu di antara satu sama lain. Moga aku dan kalian masih mampu mengutip sisa-sisa barakah dalam hidup dan selamat meneruskan perjuangan kalian. (eh kalian pulak, tadi korang, kukuikui).

Ingatlah pesan rasulullah, nabi junjungan kita, manusia yang plaing terhebat di muka bumi ini sehinggakan semua alam menangisi permergiannya." Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat." Bukak besar-besar siket mata korang tuh. jangan ingat sebab dia tuh dulu kaki botol, sekarang baru nak jadi alim, itu pun alim-alim taik ayam, korang tak nak dengar nasihat dia. Walaupun seorang budak berumur 3 tahun, menasihati kamu, tak perlu tunggu sampai dia baligh. Dengarlah nasihat mereka kerana sesungguhnya apabila seseorang memberi kita nasihat, jangan dipandang pada sikap dan rupanya, pandanglah pada nasihat. nasihat yang baik je la, yang suro kamu terjun lombong tuh, boleh juga kalo kamu nak ikut. Kerana apa aku berkata-kata sedemikan, kerana aku bukan seorang ustazah, bukan juga pelajar sekolah agama(ex je..hehe) hanya kerana aku saudara seIslammu yang masih ingin berpesan-pesan kearah kebenaran.

p/s: banyak lagi sebenarnya aku nak mengarut tapi kita berhenti di sini sajalah, jumpa di lain entry ok..maaf kalo kamu rasa otak aku fiusnya tercabut, siket je, tak banyak, matlamat aku tak sampai, lain sebenarnya yang aku nak cerita, lain pula jadinya..nak letak picture ape ye..kejap aku fikir. Maaf kalau rasa entry ni tak berfaedah, tak payahlah baca, kan senang, lempabg mau ke, mesti semua akan kate, lah tak sangka ekin macam ini rupanya, sape suro kamu tak sangka, sangkalah. Kejap aku baru sedar, lagi panjang dari yang biasa rupanya, padan muka kamu yang membaca.
PENANG DAH TAK PANAS SANGAT, SEMALAM HUJAN,ALHAMDULILAH, HUJAN RAHMAT, SEDAPNYA AKU TIDOQ, SAMPAI TAK QIAMULAIL.

19 comments:

Loqman Hakim berkata...

sabar ye ekin..besala..kadang2 komen tu membantu kita untuk improve yg mana patut..tapi kalau komen tu rasa tak sesuai..just abaikan..anggap dorang yg mengomen tu takde keje nak wat..he3

Norashikin Abdullah berkata...

abg loqman, kantoi x bca abis..tue hikayat dongeng semata2
haha rse mau gelak
tengkiu

faiq berkata...

ekin da mle mrepek. lalala~ =)

Norashikin Abdullah berkata...

eh x la..haha
lala~

nursyazwin berkata...

ekin dh mula mengarut. hehe.=)

Norashikin Abdullah berkata...

hehe..pening pale la awin

MiztER MURTphalanx! berkata...

Ekin...? er,o.k?! haHA.. lawak la dongengan ekin nie..

Norashikin Abdullah berkata...

EKIN OK LG LA MURT..HEHE

assyuhada berkata...

ekin....cute+kelakar...haha
heh fhm2....do cool slaloo ea...

Norashikin Abdullah berkata...

hehe, tengkiu syue..ok cool2..ngee~~

super eja berkata...

haha.. cuti lame sgt.
ekin dh merepek ntah ape2.
klaka. haha

Ameen Muslim berkata...

relax, tenang, cool yer...
tapi aku nak gelak dulu, bagi aku masa 5minit jugak *huahuahuahuuauhuahuahuhauhauhauhuahuahuhauhauhauhuahauhuahuahuahuahuahuah* teeetttt,....ok aku dah gelak puas2 td kat apartment, jap lg orang kat rumah bahagia dtg jemput aku - jd penghuni kat sane. wee~~~

(nak puji ke x ek? puji jer la.. kalu dia bangga itu dia punya pasal, monolog ameen) lalu dia pun memuji - "Nice entry! Lawakz!"

Norashikin Abdullah berkata...

eja:
itu la, nk smbong blaja cepat..
nnt gle lg mcm ni

ameeen muslim:
eh abg ameen ni lg mrsaukn sy, x pe lah abg ameen p sorang2
terima ksih..:)
x lah, mne ade bngga
bese2 je
hehe

dinie syafira (; berkata...

igtkn btul la sume tu..ekin pikir sndr rpenye..

Norashikin Abdullah berkata...

hehe..ekin kn ske gtu dinie

nawal berkata...

biaselah tu..

tu namenye pengomen yg mahukan perhatian dan kasih sayang..

mrk ketandusan perhatian barangkali..






ps: suda pujuk pc.. tpi die still lembabbb

Norashikin Abdullah berkata...

hehe, kantoi kak nwal x baca abis..
hehe
ohh dia nk susu tuh

sñåzzý bízårrê ™ berkata...

sabo jela ekin...

Norashikin Abdullah berkata...

hehe ok hyung tengkiu