"Ya Allah, bantulah aku mengingati-Mu, bantulah aku mensyukuri nikmat-Mu dan bantulah aku untuk mmperbaiki ibadah kepada-Mu. Ya Allah ya Tuhanku, berilah aku taqwa, dan bersihkanlah diriku. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik yang membersihkan. Engkaulah pelindungku dan pemimpinku."

Sabtu, 9 Oktober 2010

Khabar dari bumi Mesir :)

Pemandangan ketika di luar Cairo Airport. Suasana ketika berdebu dan panas. Sekarang on the way winter. Angin yang bertiup sangat sejuk dan aku tak tahan. Kena pakai sweater banyak siket.
Pemandangan Tanta dari atas rumahku. Ladang gandum kerana orang arab suka makan roti.
Roti bijan aku suka sebab macam manis sikit.


Salam alaik kepada semua pembaca :)

Masuk hari ini sudah dua belas hari aku berada di ardhul 'anbiya' wa
ardhul kinanah. Aku belum pernah lagi menceritakan tentang keadaan aku di sana. InsyaAllah hari ini aku akan menceritakan kepada semua yang sudi membaca kerana kisahnya panjang dan aku tidak tahu bagaimana mahu memendekkan ayat. Berikut ad
alah link-link kisahku di Mesir di blog sahabatku, Harishah Halim.

Sila klik tajuk-tajuk entry di bawah untuk membaca:
Pelbagai makanan arab juga telah dicuba, bergadoh dengan orang arab juga sudah dicuba, apa lagi aku tak buat, nanti-nanti lah ye pulak aku cuba pulak perkara lain. Hidup di bumi mesir kena banyak bersabar. Itu kuncinya. Esok aku akan memulakan kuliah, tadi aku ke gamaah(universiti) untuk mengambil segala buku-buku kuliah esok. Doakan aku mumtaz(cemerlang) sentiasa ye. Ameen. :)


Ini asir asob (jus tebu). Air tebu di Mesir bukan seperti di Malaysia tuh. Ini air tebu asli, tidak dicampur air lain dan gula pun, tuhan sahaja yang tahu nikmat ketika minum air itu. Kalau aku ke awaal bah. Aku wajib beli asob. Jus-jus buah di Mesir semuanya sedap-sedap belaka. Tak percaya? Datanglah sendiri, nak asir mangga yang macam dalam cerita ayat-ayat cinta, maria pesan klat fahri tuh pun ada. Berlunggok. :D Sedap tau

Ini namanya bizza suber sbring dan diminum bersama bepsi. Haha, arab tak pandai sebut huruf P. habis semuanya jadi B. Bepsi kat sini tak bagus, banyak sangat gas. Dibeli di fast food bernama Cook Door.
Ini tokmiyah namanya. Sejenis makanan dibuat dari kacang. Sedap juga kalau minum dengan shay(teh) petang-petang. Hehe
Inilah sahabat-sahabatku dari gamaah Tanta dan Azhar. Kami makan di fast food bernama Mo'men. Sedap juga burgernya.

7 comments:

aZaa berkata...

knapa mkan fast food ni ekin? ta elok.

faiq berkata...

haha. ekin. gudluck kat sne. :P

Akmal berkata...

terbaekkk =)

noornzra berkata...

ekin kaye! wah2, da bole shopping ni. Study smart!

firdausfauzi7@gmail.com berkata...

mesti kau gemuk nnt lepas balik dr sane! haha

c!k s!puT berkata...

take care ya kt sana... ^__^

Norashikin Abdullah berkata...

azaa: hehe , x pe la azza, sekali sekala...tpkan aku rse mcm kerap je

faiq: tq..ko pun gudluck jgak:)

akmal: yeah..hehe

nazira: a,aa gi mesir jd laya sbb duit dia kecik dr mesia

fidot: jgn doakn..aku pun cuak

cik siput: tengkiu kak..kak pun tc