"Ya Allah, bantulah aku mengingati-Mu, bantulah aku mensyukuri nikmat-Mu dan bantulah aku untuk mmperbaiki ibadah kepada-Mu. Ya Allah ya Tuhanku, berilah aku taqwa, dan bersihkanlah diriku. Sesungguhnya Engkaulah sebaik-baik yang membersihkan. Engkaulah pelindungku dan pemimpinku."

Jumaat, 11 Disember 2009

Sungguh aku tidak berdusta

Assalamualaikum..

Sungguh aku tidak berdusta, aku kebosanan yang amat sangat, rasa macam nak balik sekolah semula, kurang-kurang ada juga kerja yang boleh aku buat, belajar atau buat homework.(terdetik di hati je la..kalau diberi peluang betul-betul.. hehe.. tak nak..cukuplah lima tahun)semua kerja aku dah buat, tolong mak pun dah..jadi ini kerjaku bila ada masa terluang, mengedit gambar-gambar, aku tahu tak berapa lawa, but at least aku cuba sesuatu yang jarang aku buat sebab aku amat pemalas nak edit gambar.Bila aku mula mengedit gambar, aku rasa suka pula dengan kerja baru ni..cuba tgk entry-entry..ada dua tiga gambar yang aku edit..hehe (jangan tanya soalan aku nak buka kedai mengedit gambar tak..jawapannya no..tak sampai ke tahap itu lagi)



Semalam, ibu bapaku tiada di rumah, jadi seisi rumah lapar, maka aku pun mengambil keputusan untuk memasak. Menu yang biasa-biasa sahaja, semua orang pandai buat, tapi aku nak juga cakap, sebab aku jarang memasak, maklumlah aku duduk asrama, tak boleh nak salahkan aku.Menunya ialah Nasi Goreng Cina.Ermm dan hari ini, aku tolong mak aku masak Nasi Ayam..Satu lagi menu aku belajar dari emak. Kenapa aku cerita semua ni? Kan dulu aku dah cakap, habis SPM, nak belajar masak dengan, maksudnya, aku buat ape yang aku cakap..hehe..

Pagi tadi aku bosan sangat, tiba-tiba dekat televisyen diputarkan lagu hindustan. Woa, aku dah la minat sangat hindustan..ape lagi bangun aku dari sofa terus menari, membayangkan akulah heroinnya..kuikui imaginasi aku ni memang kadang-kadang melampau sikit, aku kuat gila berangan, lagi-lagi nak jadi tuan puteri, haish,usah bermimipi ya Cik Norashikin, anak raja pandang kau pun tak nak..eleh biarlah, angan-angan tak salahkan. Habis sahaja menari, aku menyanyi pula..Ya Allah..sungguh aku kebosanan..



Hari ini sepatutnya ayah nak bawa aku pergi kedai buku, aku nak sangat beli novel-novel dan buku yang boleh aku baca.Dapatlah aku mengisi kebosanan tapi ayah tak dapat bawa pula sebab ada hal jadi tepaksalah aku pujuk hatiku.Aku teringin sangat nak beli novel Ketika Cinta Bertasbih dan buku bertajuk La Tahzan (don't be sad..memang sesuai sangat tu dengan aku).Sebenarnya buku tu pertama kali aku nampak semasa menonton filem Syurga Cinta, aku nampak kelihatan seperti menarik. Bila aku pulang ke maktab, aku nampak guruku membaca buku itu, lagi lah aku tak sabar-sabar nak baca.Huh, tak sabarnya nak baca..

Tiba-tiba pagi aku diganggu oleh entah hamba Allah mana, aku tidak mengenalinya, telefon aku tapi tak mahu bercakap. Sungguh menjadi kepantangan aku. Sudahlah tidak mahu memperkenalkan diri, dilontarkan pula kata-kata lucah..hai..nilah manusia sekarang yang kadang-kadang aku terfikir mereka kurang memanfaatkan akal kurniaan Allah itu.Tak mengapalah, sahabatku kata bersabarlah..nabi pun orang baling batu..thank you to Tikah and Fidot..very good listener..hehe ok ok Isha pernah kalau sedih, kita ambil wudhuk, semoga kesedihan itu pergi bersama-sama air wudhuk, itu juga yang selalu aku buat bila aku sedih, tadi aku ambil wudhuk juga, moga kemarahan dan kegeramanku itu pergi mengalir bersama-sama air wudhuk.Bawa-bawa bersabar sikit ekin..

"Sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bersabar"
Al Baqarah:153

8 comments:

harishah halim berkata...

uish
nak tgk ekin joget!
hahhaa

spe la yg call tu
mcm nak penyepak free je

isha ada buku La Tahzan tu
x hbs2 lg baca
hehe

Norashikin Abdullah berkata...

uishhh..cek maluu
tp rsenya roomate dh bnyak kali tgk show free
ble diorang jln ngan ekin..depa kte mcm tgh ade dlm video klip artis..kuikui sbb ske jln slow2 smbil nyanyi

a,aa..budak tuh nk penyepak free ekin n isha nih
nnti suro detktf cnan cri spe org tuh

isha bez ke buku tuh?

Baihaqi berkata...

nak baca ketika cinta bertasbih?
I have KCB 1&2 in pdf format. Boleh je send ikut email kalo nak...

lagi satu, dah tengok KCB movie 1?
boleh download kat sini...

http://www.filestube.com/9acc765a5963748103e9,g/Ketika-cinta-bertasbih-2009.html

p/s : Cuti yg hadir ni hanya sekali je. Manfaatkan. :)

RuGGers |8| berkata...

woh??joget guling2??wakaka..

hurm??baru xsmpi smnggu dh bosan keras dh??

abg dlu 8 bln cool je... n_n

Norashikin Abdullah berkata...

to baihaqi
ooo ic
ok jgak tuh
ermm kalau anta sudi antr kat email ana
ana lg 100 kli sudi
oo movie..ade tgk u tube
tp masyaallah
lembap
oo
ok
nnanti ana p
syukran
anta taw email ana ke?
hah..ok ok mnfaatkan cti


to ruggers[8]
hahaha
memng klaka pun
tu la pasal mlampau bru seminggu dh bosan
tpi memng bosan pun
sbb dulu cuti sminggu ada hmwok kna buat
skrang memng x de kerja
hai ya Allah
hehe

Norashikin Abdullah berkata...

to baihaqi
ooo ic
ok jgak tuh
ermm kalau anta sudi antr kat email ana
ana lg 100 kli sudi
oo movie..ade tgk u tube
tp masyaallah
lembap
oo
ok
nnanti ana p
syukran
anta taw email ana ke?
hah..ok ok mnfaatkan cti


to ruggers[8]
hahaha
memng klaka pun
tu la pasal mlampau bru seminggu dh bosan
tpi memng bosan pun
sbb dulu cuti sminggu ada hmwok kna buat
skrang memng x de kerja
hai ya Allah
hehe

Baihaqi berkata...

alamak, ana tak tahu email enti...
ni email ana
khalifahsyumul@yahoo.com

Norashikin Abdullah berkata...

ni email ana
nurekin_iman@yahoo.com
syukran